0

Szafran może zapobiec utracie wzroku

Ta dość droga u nas przyprawa może wpływać na geny regulujące zawartość kwasów tłuszczowych w błonie komórkowej oka, co znacznie wzmacnia jego komórki. To coś więcej niż działanie zwykłych przeciwutleniaczy, jak np witamina E. Silvia Bisti z University of L’Aquila… Continue Reading

Read more
0

Siwienie może być reakcją ochronną organizmu

Siwe pasma na głowie, będące nie tylko wynikiem starzenia się,  lecz także działania czynników zewnętrznych, takich jak promienie UV, toksyny i chemia, mogą być reakcją ochronną przeciw nowotworom. Japońscy naukowcy sugerują, że siwienie może być wynikiem zaniku

Read more
0

Miejski stres sprzyja chorobom psychicznym

Mieszkańcy miast mają zazwyczaj lepszy dostęp do specjalistów, szybszą pomoc medyczną, a także większy dostęp do akcji profilaktycznych. Przekłada się to na wyższą jakość ich życia oraz lepsze zdrowie fizyczne. Okazuje się jednak, że z kondycją psychiczną jest

Read more
0

Mniejsza waga wpływa na lepszą pamięć

Zmniejszenie masy ciała u osób z nadwagą wpływa dobroczynnie na ich zdrowie, to znany od dawna fakt. Amerykański profesor psychologii udowadnia jednak, że korzyści ze schudnięcia są znacznie większe, niż mogłoby się to nam wydawać, bowiem wraz ze spadkiem wagi poprawia

Read more
0

Pomidory obniżają poziom cholesterolu

Zaburzenia gospodarki lipidowej, którego miarą jest wzrost stężenia cholesterolu w surowicy krwi, to istotne czynniki ryzyka miażdżycy oraz chorób układu sercowo-naczyniowego, a więc choroby wieńcowej i zawału serca, udaru mózgu, czy miażdżycy. Poziom cholesterolu we

Read more