Zapobieganie chorobom pasożytniczym polega na:
- przestrzeganiu zasad higieny osobistej i higieny żywienia
- dokładnym przebadaniu weterenaryjnym mięsa
- dokładnym dogotowywaniu lub smażeniu mięsa
- odkażaniu odchodów ludzkich
- nie nawożeniu pól ludzkimi fekaliami
- unikaniu bezpośrednich kontaktów ze zwierzętami (np. psy przenoszą bomblowca, który jest bardzo niebezpieczny dla człowieka)
- zmiana diety i preferowanych potraw na roślinne
- higienicznym utrzymywaniu bydła, uniemożliwianiu spożywania pokarmu zanieczyszczonego kałem ludzkim lub picia płynów wydobywających się z ustępu
- budowie zamkniętych ustępów, uniemożliwiajacych rozprzestrzenianiu się larw tasiemca wraz z kałem ludzkim
- niszczeniu lub sterylizacji mięsa w którym stwierdzono obecność wągrów
- likwidacji nosicielstwa tasiemca przez człowieka drogą odrobaczania osób, u których przy okresowym badaniu ludności stwierdzona została obecność pasożyta
- okresowa kontrola lekarska ludności
- odrobaczanie żywicieli pośrednich
- likwidacja lub leczenie chorych zwierząt
- częste jedzenie pestek dyni lub skoncentrowanego oleju z pestek dyni gdyż pomaga on w zwalczaniu tasiemców i pozwala często wyeliminować natręta w pierwszych fazach jego rozwoju w jelicie cienkim człowieka
- również czosnek działa podobnie zaleca się więc jego spożywanie
- stosowanie zapobiegawczych środków na robaki pasożytnicze np Pyrantellum