Pod hasłem „Żywienie a zdrowie kobiet” odbyły się V Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka. Dwudniowa konferencja studencka, która miała miejsce 16 i 17 kwietnia w auli Centrum Dydaktycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, została zorganizowana z inicjatywy Zakładu Żywienia Człowieka i Studenckiego Koła Naukowego Dietetyków Wydziału Nauki o Zdrowiu. Honorowy patronat nad sympozjum objął JM Rektor naszej Uczelni – prof. Marek Krawczyk.
Konferencję otworzył Kierownik Zakładu Żywienia Człowieka – dr hab. Zdzisław Wójcik, który powitał tłumnie przybyłych gości i uczestników. W cytowanym liście od Rektora – prof. Marka Krawczyka, pojawiły się życzenia owocnych obrad oraz serdeczne podziękowania do organizatorów konferencji za zwrócenie się o objęcie spotkania jego honorowym patronatem. W skład Komitetu Naukowego weszli m.in.: prof. nadzw. dr hab. Ewa Dmoch-Gajzlerska, prof. dr hab. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, prof. dr hab. Hanna Kunachowicz, dr hab. Halina Weker, prof. Tomasz Bednarczuk, którzy zaszczycili swoją obecnością sympozjum.
Dwudniowe sympozjum składało się z wykładów i sesji naukowych. Szeroko poruszana tematyka żywienia została urozmaicona sesją plakatową i dyskusjami. Pojawiły się takie zagadnienia jak: problemy żywieniowe nastolatek, dieta a płodność kobiety, suplementy diety, rak piersi a żywienie czy wreszcie – świadomość konsumentów na temat wartości odżywczych różnych składników odżywiania.